SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

sfd protein

  • Od połowy lat 90. XX wieku widoczny jest trend dotyczący promowania węglowodanów po treningu siłowym, aerobowym, interwałowym, sportów walki. Czy faktycznie „futrowanie się” węglowodanami jest konieczne? Na to pytanie nie ma prostej odpowiedzi. Postaram się rozważyć różne warianty i odpowiedzieć na tytułowe pytanie. Podsumowanie biegasz na sesji [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3177 Data: 2019-09-13 14:39:40
  • Powracające mity dotyczące treningu i diety

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Siłownia jest miejscem, w którym spotykają się przeróżne osoby. Kiedyś istniał stereotyp „pakera”, który zbytnio nie grzeszył inteligencją. Nie musi być to prawdą, niemniej warto pamiętać, iż niewielu trenujących posiada ugruntowaną wiedzę dotyczącą dietetyki czy treningu. Bardzo często powiela się więc siłowniowe bajania i utwierdza w błędnych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1546 Data: 2021-06-09 14:00:08
  • Czy osoby ciężko nabierające masy w ogóle istnieją? Niektórzy twierdzą, iż takich ludzi nie ma wcale lub w populacji jest ich bardzo niewielu, a brak efektów wynika z błędów dietetycznych i treningowych, a nie z określonych uwarunkowań genetycznych. Więc problem nie leży w tym, iż ktoś ciężko nabiera masy, tylko ma problem z przybraniem na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4657 Data: 2021-07-14 13:51:10
  • Wiele osób uważa, że to za sprawą białka serwatkowego kulturyści mają ogromne mięśnie. Białko serwatkowe słynie z zapewniania przyrostu siły i rozmiaru mięśni. Do tego stopnia, że często kobiety wręcz obawiają się jego spożycia w obawie przed zyskaniem zbyt muskularnej sylwetki. Poprawia profil lipidowy Włączenie białek serwatkowych do diety może [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10590 Data: 2018-03-25 17:08:02
  • W ostatnim artykule o kolagenie wspominałem, iż ten rodzaj protein nie może zastąpić białka serwatkowego (WPC, WPH, WPI), jednak ma inne, ciekawe właściwości oraz nietypowy aminogram. Teraz kwestia, która powinna zainteresować szczególnie panie, czyli jaki wpływ ma np. hydrolizat kolagenu na stan skóry? Kolagen a elastyczność skóry Proksch E. i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2140 Data: 2019-04-27 00:06:06
  • Termogeneza wywołana przyjmowanym pokarmem odnosi się do przyspieszenia metabolizmu spowodowanego żywnością. Jest to koszt jej „rozłożenia”, syntezy enzymów, perystaltyki, pobierania / przyswajania składników odżywczych, metabolizmu wtórnego (synteza mocznika) i typowo odpowiada za 10% wydatku energetycznego u ludzi. Wnioski Białko serwatkowe ma [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3214 Data: 2020-04-05 10:44:53
  • BCAA to izoleucyna, leucyna, walina. Są to aminokwasy rozgałęzione kluczowe dla wzrostu mięśni, największe działanie jest przypisywane leucynie. Funkcjonuje nawet termin progu leucynowego (dotyczy określonej ilości aminokwasu w porcji protein). W niektórych opracowaniach pojawiła się sugestia, iż te aminokwasy są związane z opornością insulinową. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3216 Data: 2020-05-05 10:46:50
  • Naukowcy porównali różne rodzaje diet, oceniali przy tym ich skuteczność dla redukcji tkanki tłuszczowej, poprawy parametrów metabolicznych itd. Istnieje bogata literatura odnośnie wspomnianego tematu - jest on zbyt obszerny nawet na cykl artykułów. Jednak bez specjalnego wchodzenia w szczegóły, warto zapoznać się z wynikiem badania porównującego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3341 Data: 2020-12-14 07:53:41
  • Białko serwatkowe i sojowe, a stan zapalny w organizmie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Współczesny tryb życia, nieaktywność fizyczna, przekarmianie ciała powodują odkładanie tkanki tłuszczowej podskórnej i trzewnej (wisceralnej, sieciowej). Wielu osobom wydaje się, iż tłuszcz jest problemem estetycznym, a nie medycznym. Niestety, tkanka tłuszczowa nie jest dla nas obojętna. To, iż pogarsza estetykę sylwetki, ma znaczenie dla osób [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 873 Data: 2022-09-26 05:00:04
  • W świecie kulturystyki i fitness krążą wiele mitów dietetycznych i treningowych. Jednym z nich jest stawianie na piedestale np. protein. Nie jest niczym zaskakującym, ale tego rodzaju retoryka jest powielana w Internecie i w kulturystycznej prasie. Więc jeśli pytasz, co jest ważniejsze: węglowodany, białka czy tłuszcze, to nie da się odpowiedzieć [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 748 Data: 2023-08-08 14:05:09
  • Zasoby tkanki tłuszczowej są ulokowane w postaci tłuszczu podskórnego, wewnątrz mięśni oraz w tułowiu (m.in.depozyty trzewne, czyli wisceralne, np. wewnątrz i pozaotrzewnowe, sieciowe oraz międzynarządowe, np. okołowątrobowe). Większość ludzi używa zwrotów w rodzaju: „chcę stracić wagę”, ale nie mają one sensu. Nie chcesz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5953 Data: 2019-02-01 11:25:07
  • Więcej leucyny - więcej mięśni!

    Artykuł
    Badania naukowe

    Leucyna jest w stanie zwiększać syntezę białek mięśniowych u osób w podeszłym wieku. Przez jej szczególne właściwości powstała teoria progu leucynowego, dotycząca zawartości aminokwasu w posiłku (po przekroczeniu pewnego progu zawartości leucyny w porcji np. odżywki, synteza białek mięśniowych ma być nasilona). Naukowcy pod wodzą Philipa [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2277 Data: 2018-08-12 11:32:31
  • W badaniu przedstawiono strategię dotyczącą diety i ćwiczeń światowej klasy kulturysty podczas 8-tygodniowego okresu przedstartowego. Odnotowano zapisy dotyczące diety, utrzymywano codziennie, mierzono poziom tkanki tłuszczowej, spoczynkowy metabolizm (RMR), VO2max, stężenie lipidów we krwi i enzymy wątrobowe. Na przełomie lat 80. i 90. XX wieku [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11304 Data: 2018-10-09 12:31:36
  • Jazda na rowerze stanowi jedną z najlepszych aktywności służących do redukcji tkanki tłuszczowej, Stanie się tak, jeśli dany zawodnik zastosuje: dietę z ujemnym bilansem energetycznym, treningi o odpowiedniej intensywności (wysokie tętno robocze) i objętości (czas trwania jednostki treningowej oraz praca wykonana w skali tygodnia). Wniosek i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3177 Data: 2020-11-06 09:29:33
  • Czy chleb powoduje cukrzycę? Po co chloruje się mąkę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wiemy, iż nadmierna podaż energii jest skorelowana z występowaniem otyłości, cukrzycy typu II, oporności insulinowej, wielu rodzajów raka i chorób układu krążenia. Nie ma aż takiego znaczenia, czy będą to węglowodany (w tym chleb, makarony, kasze) czy tłuszcze (masło, margaryny, oleje, tłuszcze utwardzone, w tym trans). Podsumowanie Nic nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3231 Data: 2021-01-02 09:38:14
  • Jak podaż glukozy, fruktozy i cukru wpływa na zdrowie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Rodzaj diety ma wpływ na gromadzenie tłuszczu, stan zapalny, ryzyko sercowo-naczyniowe, ryzyko powstania raka, samopoczucie, przyrosty masy mięśniowej, stres oksydacyjny, prognozowaną długość życia, mikrobiom jelitowy, funkcjonowanie układu odpornościowego i nerwowego, a nawet ryzyko odniesienia kontuzji (np. brak kluczowych dla kości i stawów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3571 Data: 2021-11-20 11:58:10
  • W obliczu rosnącego problemu otyłości, zwłaszcza wśród osób w średnim wieku, istotne staje się zrozumienie i implementacja skutecznych metod zarządzania tą chorobą, jak i swoją wagą. Warto pomyśleć o tym jak najwcześniej. Dlaczego warto łączyć trening z odżywką białkową? Przed i po interwencji oceniano skład ciała i zachowania żywieniowe [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1136 Data: 2024-01-08 10:58:35
  • Ostatnio poświęciłem sporo miejsca sposobom na redukcję tkanki tłuszczowej polegającym na wyrzuceniu z diety cukru, stosowaniu aerobów czy treningu siłowego. Oto kolejny - „żelazna” metoda, rzekomo pozwalająca pozbyć się tkanki tłuszczowej z rejonu tułowia. Brak rezultatów! Grupa katująca brzuch nie zmniejszyła wagi ciała, procentu tkanki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6355 Data: 2017-04-30 05:48:59
  • Wykorzystanie białka w diecie sportowca jest jednym z priorytetów diety, która ma na celu wspomóc budowanie masy mięśniowej. Oznacza to, że osoby, które trenują siłowo, powinny szczególnie zadbać o to, aby odpowiednia ilość białka znalazła się w ich diecie. Co więcej, sam trening siłowy będzie generował dużo większe zapotrzebowanie na białko, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3708 Data: 2018-08-13 09:52:00
  • Kolagen jest powszechnie występującym białkiem, należącym do białek włókienkowych, stanowi 25% masy białek w organizmie człowieka. Inne, ważne białka z tej grupy to keratyna (nie mylić z energetycznym związkiem i suplementem diety o nazwie kreatyna) oraz miozyna. Miozyna jest białkiem umożliwiającym skurcz mięśni szkieletowych, a więc jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1839 Data: 2019-06-16 14:05:38